Natstralen

Natstralen van aluminium en non-ferro.

Natstralen is het onder druk behandelen van een oppervlak met een in water gedragen straalmiddel. Een mix van water en straalmiddel wordt naar het straalpistool gepompt, zo ontstaat er een krachtige straal die echter geen materiaal verwijderd maar wel de originele giethuid weer naar boven haalt en het oppervlak zeer licht polijst.

Deze manier van stralen heeft een verdichtende werking op het oppervlak van aluminium. Dit wordt soms ook ‘micropeen’ genoemd. Het zorgt ervoor dat het materiaal na het stralen minder gevoelig is voor vet en vuil en dat nieuwe corrosie enigszins wordt ingedamd.

Voor pasvlakken van b.v. carters, waar geen materiaal verwijderd mag worden, is deze techniek zeer geschikt. Natstralen haalt echter geen beschadigingen of lak weg. Het kan zijn dat corrosie schade die eerst niet opviel, na het natstralen te voorschijn komt.

Corrosievoorbeeld

Wanneer u hoge eisen stelt aan het eindresultaat, is natstralen een uitstekende oplossing. Zonder twijfel is het resultaat superieur aan dat van de traditionele manier van droog gritstralen of droog glasparelen.

# Bij droog gritstralen of glasparelen van aluminium wordt het onderdeel door het straalmiddel zó hard geraakt dat het oppervlak wordt opengebroken. In eerste instantie is het onderdeel dan ook heel schoon, maar vanwege de dan ontstane ‘open’ structuur is het ook zeer gevoelig voor krassen en nieuwe corrosie. Bij ruw gegoten motorblok-onderdelen kan het grit zich bovendien in het oppervlak nestelen en na ingebruikname weer loskomen, met desastreuze gevolgen!

Droog stralen is wél geschikt voor het reinigen van materialen die daarna gelakt of gepoedercoat moeten worden. Het ruwere oppervlak verschaft een betere hechting aan deze coatings.